Η οπτική σκέψη ή καλύτερα η σκέψη με εικόνες, είναι πραγματικά ένας νέος τρόπος για να εξετάσει κανείς και να συζητήσει επιχειρηματικά ζητήματα. Ενισχύει, ακονίζει και εφαρμόζει την εγγενή ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας και τη φαντασία για να παράγουμε, να αναπτύξουμε και να μοιραστούμε ιδέες με τους άλλους.
Οπτική σκέψη είναι η ικανότητα να σχεδιάζετε εικόνες που απεικονίζουν επιχειρηματικές καταστάσεις, προβλήματα και λύσεις. Όλοι μας μπορούμε κατά βάθος να σκεφτούμε με εικόνες. Αυτό εξηγεί πολλές φορές πώς ένα απλό σχεδιάγραμμα στο πίσω μέρος ενός χαρτιού, για παράδειγμα: μιας πρόσκλησης, ενός πακέτου τσιγάρων, μιας χαρτοπετσέτας, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να απεικονίσουμε λύσεις σε επιχειρηματικά προβλήματα από οποιοδήποτε φύλλο Excel ή παρουσίαση Powerpoint.
Γενικά, θα λέγαμε ότι η οπτική σκέψη είναι ένας αποτελεσματικότερος τρόπος εξέτασης επιχειρηματικών ζητημάτων και ένας νέος τρόπος για να βρίσκετε ενδιαφέρουσες ή καινοτόμες λύσεις.
Η πραγματική δύναμη της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή για να δημιουργήσετε τα σχεδιαγράμματά σας. Αντί αυτού τα κάνετε με τα χέρια σας, χρησιμοποιώντας ότι υλικά είναι κοντά σας – ακόμα και χρησιμοποιημένο χαρτί, το πίσω μέρος διαφημιστικών, χρησιμοποιημένες συσκευασίες, η το πίσω μέρος χαρτοπετσέτας σε ένα εστιατόριο, εάν αυτό είναι όλο και όλο που έχετε.
Σημειώστε ότι οι εικόνες που κάνετε για να απεικονίσετε προβλήματα και λύσεις δεν είναι έργα τέχνης. Δεν είναι σχεδιαγράμματα της Μόνα Λίζα ή κάτι
παραπλήσιο. Αντίθετα, η οπτική σκέψη χρησιμοποιεί σκίτσα με το χέρι που αποτελούνται από απλά σχήματα,
γραμμές, βέλη και εικονοσύμβολα ανθρώπων.
Ο σκελετός της οπτικής σκέψης αποτελείται από μια απλή σειρά τεσσάρων βημάτων. Η ομορφιά αυτών των βημάτων είναι ότι ήδη γνωρίζουμε πώς να τα κάνουμε. Στην πραγματικότητα είμαστε τόσο καλοί στο να τα κάνουμε που τα κάνουμε ασυνείδητα χωρίς να τα σκεφτόμαστε. Αλλά εστιάζοντας την προσοχή μας σε αυτά τα βήματα και ξεχωρίζοντας τις διαφορές μεταξύ τους μπορούμε στιγμιαία να βελτιώσουμε την κατανόησή μας στον τρόπο που η οπτική σκέψη λειτουργεί. Αυτό είναι όλο! Καλωσορίστε ένα πραγματικά νέο τρόπο σκέψης.
Τα τέσσερα βασικά βήματα της διαδικασίας της οπτικής σκέψης είναι:
Εντάξει, αυτό φαίνεται απλό, θα μου πείτε ότι όλοι το κάνουμε! Ναι, αλλά η συνολική διαδικασία της οπτικής σκέψης πώς μπορεί να γίνει αποδοτική; Πώς να δείτε, να κατανοήσετε, να φανταστείτε και να προβάλετε αποτελεσματικά;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καταστάσεων και επιχειρηματικών ζητημάτων, και διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορούμε να τα εξετάσουμε. Πού να αρχίσουμε; Για ποιους «τύπους» ζητημάτων είναι η οπτική σκέψη κατάλληλη; Είναι η εργασία της επίλυσης ενός ζητήματος μια «διαδικασία» παρόμοια με εκείνη ενός ζητήματος που αφορά “ανθρώπους”; Είναι το πρόβλημα του “πώς κερδίζω μερίδιο αγοράς” παρόμοιο με το πρόβλημα του «λανσαρίσματος ενός νέου προϊόντος”;
Για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βελτίωσης της οπτικής σκέψης, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτούμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε μια κατάσταση και να την αναλύσουμε ανάλογα με το στοιχείο στο οποίο επικεντρώνουμε την προσοχή μας.
Μήπως υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία προσέγγισης και με βάση αυτά να οργανώσουμε τη διαδικασία της οπτικής σκέψης; Απάντηση θετική στο ερώτημα δίνει η επιστήμη της νευροεπιστήμης. Το θεμελιώδες υπόβαθρο για αυτά τα βασικά στοιχεία σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας . Ο τρόπος που τα ανθρώπινα όντα προσανατολίζονται στο χώρο και το χρόνο και με τον οποίο μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο τους.
Τα βασικά αυτά στοιχεία κατανόησης των καταστάσεων κατατάσσονται ουσιαστικά σε έξι βασικά είδη προσεγγίσεων. Κάθε προσέγγιση μας οδηγεί να βλέπουμε διαφορετικά προβλήματα και λύσεις σε μια επιχειρηματική κατάσταση. Τα έξι είδη είναι προσεγγίσεις που αφορούν το :
Κάθε προσέγγιση μιας κατάστασης μας οδηγεί να προσλαμβάνουμε και να κατανοούμε την κατάσταση δημιουργώντας διαφορετική εικόνα στον εγκέφαλό μας. Κάθε εικόνα χρησιμοποιεί διαφορετικό σύμβολο και προσανατολισμό στο χωροχρονικό σύμπαν. Στη συνέχεια οι αρχικές αυτές εικόνες επεξεργάζονται περαιτέρω με τη διαδικασία της σκέψης, συμπληρώνονται και απλοποιούνται δημιουργικά, γεννούν και εξαλείφουν άλλες και τέλος ζητούν την επιβεβαίωσή τους με την έκφρασή τους.
Για την παρουσίασή τους απαιτείται να χτίσουμε ένα οπτικό λεξιλόγιο συμβόλων, αρκετό ώστε να εκφράσουμε κάθε ιδέα και ένα σύστημα συντεταγμένων πάνω στο οποίο οι εικονο-ιδέες θα αποκτήσουν προσανατολισμό όπως οι νότες τοποθετούνται στο πεντάγραμμο.
Για κάθε ένα από τα έξι είδη προσεγγίσεων που σχετίζονται με μια επιχειρηματική κατάσταση, υπάρχει ένα τέτοιο ιδανικό σύστημα συντεταγμένων που λειτουργεί ως πλαίσιο εργασίας. Τα βασικά πλαίσια που χρησιμοποιώ για να απεικονίσω τις ιδέες μου στην επιφάνεια του χαρτιού ή του πίνακα ανάλογα με την προσέγγιση της κατάστασης είναι:
Ο παρουσιαστής οργανώνει την σκέψη του σε διαδοχικά εξελικτικά βήματα προσεγγίζοντας ένα ζήτημα κάθε φορά από την οπτική γωνία ενός είδους προσέγγισης και χρησιμοποιεί το κατάλληλο πλαίσιο και λεξιλόγιο για να το απεικονίσει.
Στo σχεδιασμό και την διεξαγωγή της παρουσίασης με whiteboard τίθενται μια σειρά από καυτά ερωτήματα, όπως:
Θα επανέλθουμε με νεώτερα άρθρα μας σε αυτά τα ερωτήματα. Προς το παρόν σας καλούμε στο εργαστήριο μας Whiteboard Presentation μέρος της Ακαδημίας «Beyond Presentation Skills» όπου θα δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και θα ασκηθείτε σε πολλά άλλα περισσότερο πρακτικά ζητήματα.