Pecha Kucha – Η τέχνη της συνοπτικής παρουσίασης

Η παρουσίαση Pecha Kucha

Το Pecha Kucha είναι ο ιαπωνικός όρος για “τον ήχο της συνομιλίας» ή « την κουβεντούλα».

Αν αναρωτιέστε πώς προφέρεται, η προφορά του είναι «πέτσα»-«κούτσα», όπου το «τσ» ακούγεται πολύ δασύ.

Αυτή η μορφή παρουσίασης επινοήθηκε από τους Astrid Klein και Mark Dytham, δύο αρχιτέκτονες στο Τόκιο που είχαν κουραστεί από τις φρικτές, βαρετές και μεγάλης διάρκειας παρουσιάσεις PowerPoint των συναδέλφων τους. Ο λόγος ήταν ότι οι αρχιτέκτονες μιλάνε πάρα πολύ! Δώστε ένα μικρόφωνο και μερικές εικόνες σε έναν αρχιτέκτονα – ή σε κάποιο άλλο δημιουργικό άνθρωπο και δεν θα σταματήσει να μιλάειε για το θέμα του!

Η πρώτη νύχτα παρουσιάσεων Pecha Kucha πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στη γκαλερί-lounge bar-club  Super Deluxe, τον Φεβρουάριο του 2003.

Η παρουσίαση Pecha Kucha έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει τους ομιλητές να προετοιμάσουν μικρότερες, πιο δημιουργικές και πιο “γυαλισμένες” παρουσιάσεις PowerPoint.

Οι κανόνες της παρουσίασης

Pecha Kucha 20x20Μια παρουσίαση Pecha Kucha ή παρουσίαση 20 × 20, περιέχει 20 διαφάνειες, με κάθε διαφάνεια να εμφανίζεται μόνο για 20 δευτερόλεπτα και αυτόματα να τη διαδέχεται η επόμενη. Έτσι η παρουσίαση διαρκεί ακριβώς 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Η ουσία του Pecha Kucha είναι να θέσει σκόπιμα όρια στους παρουσιαστές που χρησιμοποιούν slideware (π.χ. το PowerPoint ή το Keynote).  Ο κανόνας 20 διαφάνειες για 20 δευτερόλεπτα καθεμιά, θα επιβάλει μοναδικούς περιορισμούς στην παρουσίασή σας. Αλλά οι περιορισμοί είναι καλό πράγμα. Στην πραγματικότητα, οι περιορισμοί συχνά βοηθούν να απελευθερώσετε το περιεχόμενο και τονώνουν τη δημιουργικότητα. Θα σας αναγκάζει να κάνετε προσεγμένες και όχι τυχαίες επιλογές.

Τα χαρακτηριστικά της

Μια παρουσίαση Pecha Kucha δεν αποτελεί μια σε βάθος ανάλυση ενός θέματος. Είναι μια πρακτική που ξεκίνησε από τους σχεδιαστές για να βοηθήσουν δημιουργικούς ανθρώπους να φτάσουν γρήγορα στην κεντρική ιδέα, για παράδειγμα όταν είχαν να παρουσιάσουν νέα αρχιτεκτονικά σχέδια. Αναγκάζει τους ομιλητές να φτάσουν στην ουσία, κάνοντας αυτές τις παρουσιάσεις σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και πολύ πιο διεισδυτικές από συνηθισμένες παρουσιάσεις PowerPoint. Τι εννοώ με τον όρο «διεισδυτική;» Εννοώ ότι μέσα από μια παρουσίαση Pecha Kucha μπορείτε να πάρετε την ουσία από κάτι. Εισάγει τις ιδέες καλύτερα από το να τις αναλύσει σε βάθος. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτού του τρόπου «κουβεντούλας». Είναι όντως αρκετά δύσκολο να «κουβεντιάσεις» για κάτι που δεν καταλαβαίνεις σε βάθος. Για να είστε συνοπτικός και διεισδυτικός σημαίνει ότι έχετε πραγματικά κάνει την μελέτη σας και ότι καταλαβαίνετε τι παρουσιάζετε. Ένας αρχάριος, έχει πρόβλημα να αποστάξει την ουσία από τις πληροφορίες. Όσοι κάνουν δυνατές παρουσιάσεις Pecha Kucha έχουν κάνει την έρευνά τους και έχουν πραγματικά αποστάξει την ουσία. Για να κάνετε μια καλή παρουσίαση Pecha Kucha πρέπει να είστε σε θέση να αναλύσετε, να αξιολογήσετε και να δημιουργήσετε.

Είκοσι δευτερόλεπτα είναι ένα θαυμάσιο χρονικό διάστημα, το 1/3 του ενός λεπτού. Είναι αρκετός χρόνος για να θέσετε μια στέρεη άποψη, αλλά δεν είναι αρκετός για να καθίσετε και να αναλύσετε οποιοδήποτε σημείο. Σας αναγκάζει να συνοψίζετε την ομιλία, και το γεγονός ότι πρέπει να είστε συνοπτικοί έχει ως επακόλουθο τον εξής αντίκτυπο στο κοινό: αναγκάζει τον ακροατή να είναι πιο δραστήριος, πιο ενεργά συγκεντρωμένος.400 seconds

Πιστεύω, επίσης, ότι οι 20 διαφάνειες είναι ακριβώς ο σωστός αριθμός (όχι πάρα πολύ λίγες και όχι πάρα πολλές) για να αποκτήσετε μια γερή κατανόηση (ή τουλάχιστον μια σημαντική σταχυολόγηση) ενός θέματος. Τα 20 δευτερόλεπτα δεν είναι αρκετός χρόνος για να έχετε διαφάνειες με βαρύ κείμενο. Δεν μπορείτε να πείτε περισσότερο από μερικές επιλεγμένες φράσεις σε 20 δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, η αξία αυτού του τρόπου παρουσίασης  εντοπίζεται στο να κερδίσετε την προσοχή του κοινού για ό,τι έχετε να πείτε. Με άλλα λόγια, όταν ο ομιλητής παρουσιάζει σαν να «κουβεντιάζει», οι ιδέες παρουσιάζονται όχι μόνον πιο ανεπίσημα αλλά και πιο ελκυστικά. Σκεφτείτε πώς θα τραβούσατε την προσοχή στην καθημερινή ζωή  με ψιλοκουβέντα ή ανεπίσημη επικοινωνία. Το καταλαβαίνετε, όταν κάποιοι σας πετούν τις ιδέες τους και γνωρίζετε πότε αναζητούν έναν πραγματικό διάλογο και ανταλλαγή ιδεών. Μια άτυπη συνομιλία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δημιουργία και τη διεξαγωγή της συνοπτικής παρουσίασης Pecha Kucha δείτε εδώ.

Τα οφέλη

Τα πλεονεκτήματα της παρουσίασης Pecha Kucha σε ένα συνέδριο ή σε μια εταιρική ή άλλη παρουσίαση είναι σαφή.

  • Μέσα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, προσφέρεται η δυνατότητα να προγραμματιστούν περισσότερες παρουσιάσεις  και το χρονοδιάγραμμα είναι προβλέψιμο.
  • Επιπλέον, η ατμόσφαιρα σε μια συνεδρία Pecha Kucha είναι συνήθως πολύ ενδιαφέρουσα. Μόλις το “ρολόι αρχίζει να χτυπάει”, το κοινό είναι με την πλευρά του παρουσιαστή, πρόθυμο να τον βοηθήσει να πετύχει. Αυτή είναι μια υπέροχη ατμόσφαιρα τόσο για νέους όσο και για έμπειρους παρουσιαστές.
  • Ακόμα πιο σημαντικό, ο σχεδιασμός μιας παρουσίασης Pecha Kucha παρακινεί τους ομιλητές να σκεφτούν για τα θέματά τους με πολύ διαφορετικούς τρόπους και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο δημιουργικές.
  • Το κοινό είναι πιο πιθανό να εμπλακεί. Επειδή οι ομιλητές παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με ένα πιο δημιουργικό τρόπο που τραβά την προσοχή, το κοινό έχει αρκετό χρόνο για να υποβάλει ερωτήσεις και να κάνει παρατηρήσεις για το θέμα της παρουσίασης.

Συμβουλές για παρουσιαστές

keep it simple

  • Οι εικόνες είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική παρουσίαση Pecha Kucha. Προσπαθήστε να βρείτε εικόνες που να είναι απεικονίσεις ή μεταφορές των βασικών σημείων σας ή / και χρησιμοποιήστε λέξεις σαν εικόνα. Το γεγονός αυτό καθιστά την παρουσίασή σας πολύ πιο εύκολη, καθώς δεν θα αγωνίζεστε να προλάβετε να πείτε μια λίστα με σημεία. Καθιστά επίσης την παρουσίασή σας πιο ελκυστική. Αυτός είναι ο λόγος που η παρουσίαση Pecha Kucha είναι τόσο επιτυχής. Δεν είναι τόσο ο χρονισμός, όσο το γεγονός ότι οδηγεί τους παρουσιαστές να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές στη δημιουργία παρουσιάσεων που να είναι οπτικά ισχυρές και ελκυστικές.
  • Οι παρουσιάσεις αναμένεται να είναι γυαλισμένες, επαγγελματικές, και ενδιαφέρουσες. Λόγω των χρονικών περιορισμών, της αυτόματης προώθησης των διαφανειών και της μορφής, οι παρουσιαστές θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερο χρόνο για το σχεδιασμό και την πρακτική άσκηση των παρουσιάσεων τους.
  • Προετοιμαστείτε για μια ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων.Είναι λυπηρό, αλλά αληθινό, δεν έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος στη διάρκεια της προσοχής. Κατά συνέπεια, οι ομιλητές πρέπει να έχουν εμπειρία στο να παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με ένα πιο δημιουργικό τρόπο που να τραβά την προσοχή. Επομένως λόγω Pecha Kuchaακριβώς της σύντομης παρουσίασης, το κοινό θα έχει αρκετό χρόνο για να υποβάλει ερωτήσεις και να κάνει παρατηρήσεις για το θέμα της παρουσίασης.
  • Πρακτική, πρακτική και πάλι πρακτική.Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν την τάση να απομνημονεύσουν τις παρουσιάσεις. Για μια παρουσίαση Pecha Kucha, ωστόσο, απομνημόνευση των σημείων κλειδιών σε κάθε διαφάνεια είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση. Προτείνουμε να σημειώσετε τα 2 βασικά σημεία που θέλετε να κάνετε σε κάθε διαφάνεια και να προσπαθήσετε να μην ξεφύγετε από αυτά. Στη συνέχεια, ασκηθείτε στη διεξαγωγή της παρουσίασή σας μέχρι να ρέει άνετα. Ασκηθείτε πραγματικά! Η άσκηση θα κάνει τη διαφορά!.
  • Σπάστε τη μορφή! Αν θέλετε να πάτε σε βάθος σε μια συγκεκριμένη διαφάνεια και 20 δευτερόλεπτα απλά δεν θα είναι αρκετά, επαναλάβετε τη διαφάνεια ώστε να προσθέσετε κείμενο ή γραφικά για να αναπτύξετε τα σημεία σας. Οι πληροφορίες σας θα είναι τότε στην οθόνη για 40 δευτερόλεπτα, με μικρές αλλαγές που εμφανίζονται στα ενδιάμεσα. Αυτός  είναι ένας πολύ χαριτωμένος τρόπος για να κρατηθείτε εντός της μορφής, αλλά να μπορέσετε να πάτε σε βάθος.
  • Μην ανησυχείτε αν θα ολοκληρώσετε τα σημεία σας σε μία διαφάνεια προτού η επόμενη διαφάνεια εμφανιστεί, κατά τη διεξαγωγή της παρουσίασης. Αν δεν έχετε τελειώσει ότι θέλατε να πείτε σε μια διαφάνεια και εμφανιστεί η επόμενη ολοκληρώστε το σημείο και πηγαίνετε στο πρώτο σημείο της επόμενης. Οποιαδήποτε παύση θα σπάσει τη ροή σας. Αν τελειώσατε ότι είχατε να πείτε σε μια διαφάνεια συνεχίστε να μιλάτε για την επόμενη διαφάνεια, θα εμφανιστεί πιθανότατα στα μέσα της πρώτης φράσης σας. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα μια πιο όμορφη παρουσίαση σε αντίθεση με την παύση μερικών δευτερολέπτων για να περιμένετε να εμφανιστεί η επόμενη διαφάνεια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την δημιουργία και την διεξαγωγή της συνοπτικής παρουσίασης Pecha Kucha δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριό μας.