Συμβουλές για Εκπαίδευση σε Εικονική Αίθουσα

Στην εποχή μας και ακόμη περισσότερο στην περίοδο του Covid 19, πολλές επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα και εστιάζουν στη διεξαγωγή της παραδοσιακής εκπαίδευσης, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, σε εικονικό περιβάλλον. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε μια λίστα με συμβουλές για την εικονική εκπαίδευση, που καλό θα ήταν να θυμάστε (και να μεταφέρετε σε όποιον πιστεύει ότι το να ανεβάσει ένα Power Point στην εικονική αίθουσα είναι αρκετό).

Πριν τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης:

  1. Αποκτήστε έναν παραγωγό, δηλαδή έναν υπεύθυνο παραγωγής, όπως συμβαίνει και στις εκπομπές! Πρόκειται για ένα σημείο κλειδί στην διαδικτυακή εκπαίδευση, ειδικά αν είστε νέοι στο εικονικό παιχνίδι. Τι ακριβώς είναι ο παραγωγός; Είναι ένα πρόσωπο που χειρίζεται τα τεχνολογικά ζητήματα, ώστε ο εκάστοτε παρουσιαστής να μπορεί να κάνει τα «κόλπα» του στο θέμα του ανενόχλητος.
  2. Στείλτε βοηθητικές πληροφορίες στους εκπαιδευόμενους για την δοκιμή της αποτελεσματικής λειτουργίας του εξοπλισμού τους. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι ξέρουν πώς να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική τάξη και ότι τα συστήματά τους είναι συμβατά με την διαδικτυακή σας πλατφόρμα.
  3. Σε μια ξεχωριστή επικοινωνία, διατυπώστε τις προσδοκίες που θα πρέπει να υπάρχουν από ένα σεμινάριο διαδικτυακού τύπου, τον τρόπο διεξαγωγής του, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς του και τα καθήκοντα των συμμετεχόντων. Εάν αυτό είναι το πρώτο σας διαδικτυακό σεμινάριο που βασίζεται στην εικονική τάξη, μην ντραπείτε, πείτε το! Με αυτόν τον τρόπο, αν συμβούν σφάλματα (που θα συμβούν) οι συμμετέχοντες θα είναι πιο υπομονετικοί.
  4. Αποστείλετε έξυπνες υπενθυμίσεις. Πείτε στους ενδιαφερόμενους της εκπαίδευσης πότε και πώς να συνδεθούν στην διαδικτυακή σας αίθουσα και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες από το πρόγραμμα. Μην φοβάστε ότι επαναλαμβάνεστε! Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!
  5. Σχεδιάστε, προετοιμάστε και εξασκηθείτε στις αλληλεπιδράσεις σας με τους εκπαιδευόμενους με οδηγό τις παρακάτω συμβουλές.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης:

  1. Κάντε ερωτήσεις, αλλά περιμένετε και τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο χρειάζονται σχεδόν ένα τρίτο του χρόνου περισσότερο από ό, τι στην πραγματική αίθουσα. Στο διαδικτυακό περιβάλλον, οι άνθρωποι πρέπει να αναπλαισιώνουν την ερώτησή στο μυαλό τους και να πληκτρολογούν μετέπειτα την απάντηση. Η διαδικασία αυτή, διαρκεί περισσότερο από το να πουν απλώς φωναχτά μια απάντηση όπως στη δια ζώσης εκπαίδευση.
  2. Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα συνομιλίας(chat) και παρακολουθήστε τη συνομιλία καθώς εξελίσσεται. Θα πρέπει να αντιδράτε σε αυτό που γράφουν οι συμμετέχοντες ως απάντηση στις ερωτήσεις σας. Ενθαρρύνετε τον διαδικτυακό διάλογο(chatting) και τέλος, όταν κάνετε μια ερώτηση, μην ξεχνάτε να συμπληρώνετε, «Γράψτε ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη απάντηση στο chat
  3. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που έχετε στην διάθεση σας! (Εξασκηθείτε με τα εργαλεία!) – Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν εργαλεία σχολιασμού, ανοίξτε έναν πίνακα, χρησιμοποιήστε τις αίθουσες Break out. Η συμβουλή αυτή είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της δέσμευσης της προσοχής τους και της αλληλεπίδρασης μαζί τους. Μην το παρακάνετε όμως! Χρησιμοποιήστε με σύνεση την εργαλειοθήκη, ώστε να μην κουράσετε τους μαθητές σας.
  4. Όσα λιγότερα, τόσο καλύτερα! Η βέλτιστη πρακτική για το Power Point είναι να περιορίζετε την έκταση του κείμενου, δίνοντας έμφαση στην περιεκτικότητα του. Πρόκειται για μια αρχή που ισχύει ιδιαίτερα και στο εικονικό περιβάλλον. Εάν οι άνθρωποι δουν πολλές κουκκίδες και κείμενο σε μια οθόνη, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους απωθήσετε. Αν χρειάζεστε το επιπλέον κείμενο κρατήστε το στην ενότητα σημειώσεων του Power Point για να το δείτε, όταν επιθυμείτε.
  5. Χρησιμοποιήστε την web κάμερα. Εάν η ομάδα των συμμετεχόντων είναι μικρή, εργαλεία όπως το Zoom θα επιτρέψουν σε παραπάνω από ένα άτομο, να εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη. Η ιδιότητα αυτή θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για την ενθάρρυνση της ανοιχτής συζήτησης.
  6. Κάντε διαλείμματα. Οι εκπαιδευόμενοι χρειάζονται σίγουρα να αποσυμπιέζουν και να ανακουφίζουν το μυαλό τους από την παρακολούθηση της οθόνης του υπολογιστή. Σας προτείνουμε ελάχιστο διάλειμμα 10 λεπτών για κάθε 75-90 λεπτά.
  7. Downloadables – αυτή η συμβουλή/λέξη μπορεί να σημαίνει είτε τη δημιουργία ενός οδηγού συμμετέχοντα είτε τη δημιουργία 2 τύπων αρχείων παρουσίασης του μαθήματος. Όσον αφορά τους δύο τύπους παρουσίασης, πρόκειται για μια μέθοδο όπου το ένα αρχείο παρουσίασης με λίγο κείμενο και περισσότερες εικόνες  χρησιμοποιείται στην παρουσίαση της εικονικής αίθουσας  και το άλλο με το κείμενο και τις περισσότερες πληροφορίες δίνεται στους εκπαιδευόμενους. Δεν μπορείτε να έχετε τα πάντα στην οθόνη, επομένως οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει έχουν πρόσβαση με κάποιον τρόπο σε ένα πιο διευρυμένο εκπαιδευτικό υλικό. Δώστε τους πηγές και συνδέσμους που μπορεί να τους βοηθήσουν.
  8. Καταγράψτε τη συνεδρία. Τυχαίνει να υπάρχει πάντα κάποιος εκπαιδευόμενος που χάνει την εικονική τάξη λόγω κάποιου απροόπτου.

Μετά τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας:

  1. Εξετάστε την εμπειρία των μαθητών σας και τις γνώσεις που αποκόμισαν. Κάντε σκληρές ειλικρινείς ερωτήσεις. Εάν η εικονική εκπαίδευση γίνει ο νέος κανόνας, τότε θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε συνεχώς, οπότε η ανατροφοδότηση θα σας φανεί χρήσιμη.
  2. Ολοκληρώστε το πρόγραμμα με μια τελευταία αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες και δώστε τους επιπλέον υλικό για τη σύνδεση τους με το μαθησιακό αντικείμενο.

Αφήστε την PPP Learn να σας βοηθήσει.

Τα παραπάνω tips, περισσότερες τεχνικές αλληλεπίδρασης και την αναζήτηση της αυθεντικής σας παρουσίας στην εικονική αίθουσα, σας δίνουμε την δυνατότητα να ανακαλύψετε και να εφαρμόσετε πρακτικά στην διάρκεια του σεμιναρίου μας, Virtual Presentation Dynamics . Το εν λόγω σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 2 Νοεμβρίου, έχει ως θέμα την εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες του ψηφιακού περιβάλλοντος παρουσιάσεων και στοχεύει στην διαδραστική μάθηση των μυστικών της εικονικής εκπαίδευσης.          

Εάν θέλετε ή πρέπει να μεταφέρετε την παραδοσιακή σας εκπαίδευση σε ένα εικονικό περιβάλλον, αλλά δεν έχετε το χρόνο και τις υποδομές για τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, η PPP Learn μπορεί να σας βοηθήσει. Η βοήθεια μας έγκειται στο να πάρουμε το πρόγραμμα της παραδοσιακής σας εκπαίδευσής και το μετασχηματίσουμε σε ένα ελκυστικό πρόγραμμα εικονικής τάξης. Παράλληλα με αυτόν το μετασχηματισμό, δημιουργούμε για εσάς έναν οδηγό εκπαιδευτή που περιλαμβάνει  διαφάνειες, σχέδιο μαθήματος, σημειώσεις, συμβουλές και εγχειρίδιο συμμετεχόντων, ενώ επιπλέον παρέχουμε και εκπαίδευση στους εκπαιδευτές.

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα!.