Τέσσερα βιβλία για να λάμψετε επί της σκηνής

Αντί εισαγωγής…

All the world is a stage, and all the men and women merely players

William Shakespeare

Τι  καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο απο το να διαλέξετε το επόμενο βιβλίο που θα σας συντροφεύσει στη θάλασσα, στις διακοπές σας, στο μπαλκόνι, στο μετρό ή τελος πάντων όπου αλλού σας αρέσει να διαβάζετε.

Εμείς διαλέξαμε 4 βιβλία σχετικά με την τέχνη που θα σας δώσουν την ευκαιρία να σκεφτείτε δημιουργικά και θα σας χαρίσουν καινοτομικές πρακτικές ώστε να εξασκήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα κριτήρια επιλογής, τα παραθέτουμε στο τέλος αυτού του άρθρου. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε με το πρώτο βιβλίο…

1) Το ποιητικό σώμα – Ζακ Λεκόκ

Στο “Ποιητικό σώμα“, ο Λεκόκ μας ταξιδεύει στην τέχνη του σωματικού θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτής της τεχνικής μας παρασέρνει στη φιλοσοφία του για την παράσταση, τον αυτοσχεδιασμό, τις μάσκες, την κίνηση και τη χειρονομία. Για τα σύγχρονα στελέχη των επιχειρήσεων αυτές οι θεατρικές τεχνικές είναι απαραίτητες για να αναδομήσουν την γλώσσα του σώματός τους. Ακόμη τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν το σώμα ως εκφραστικό μέσο έτσι ώστε να βελτιώσουν κρίσιμες επαγγελματικές δεξιότητες όπως αυτές της επιρροής και της επικοινωνίας.

Στο βιβλίο αυτό θα ανακαλύψετε πρακτικές για την πειθαρχία του σώματος στην υπηρεσία της «παράστασης». Θα σας βοηθήσει να ξεκλειδώσετε το μυαλό σας και να σκεφτείτε τον κόσμο απο την αρχή. Αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «Πώς κινούνται τα χρώματα;», «Τι ήχους έχουν;», «Πώς θα ζωγραφίζατε την απόγνωση;» διευρύνουμε τις δυνατότητες των λειτουργιών του δεξιού ημισφαιρίου όπου κυριαρχεί η φαντασία, το συναίσθημα και η μη-λεκτική επικοινωνία. Μιμούμαι κατά τον Λεκόκ σημαίνει γίνομαι ένα με κάτι και επομένως το κατανοώ καλύτερα. Είναι γεγονός πως ο άνθρωπος μαθαίνει μέσα από μια διαδικασία που εμπεριέχει δύο βασικά στάδια: 1) την παρατήρηση και 2) την μίμηση. Η μιμική επιτρέπει να ανακαλύψει κανείς ξανά μια έννοια με τρόπο ανανεωμένο. Μιμούμενοι τη στάση και την κίνηση του σώματος ενός άλλου ατόμου μπορείτε να βιώσετε τα συναισθήματά του και να κατανοήσετε την σκέψη και τα κίνητρά του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη και το ίδιο το ταξίδι του Λεκόκ: Γεννήθηκε το 1921 και ξεκίνησε την καριέρα του ως φυσιοθεραπευτής. Η αγάπη του του για το θεατρικό σώμα ξεκίνησε όταν συμμετείχε σε μια αντιφασιστική ομάδα η οποία χρησιμοποιούσε τη γυμναστική, τη μιμική, την κίνηση και το χορό για να εκφράσει την αντίδρασή της στο φασισμό.

2) Το ψυχόδραμα – Κωνσταντίνος Λέτσιος

Το δεύτερο βιβλίο που προτείνουμε βασίζεται στο έργο του Jacob Levy Moreno, ο οποίος ώντας ψυχίατρος παρατήρησε τη σημασία του ρόλου των ομάδων στην κοινωνική ζωή. Ασχολήθηκε επίσης με την διοργάνωση θεατρικων παραστασεων όπου συνειδητοποιώντας την δύναμη της ομαδικής ψυχοθεραπείας επινόησε το ψυχόδραμα.

Η κοινωνία μοίαζει σαν μια μεγάλη σκηνή όπου όλοι παίζοντας ένα ρόλο είμαστε ηθοποιοί. Ο καθένας παίζει την πραγματική του ζωή και υποδύεται διάφορους ρόλους με βάση τις εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει στους άλλους. Στην εποχή μας παρατηρείται λοιπόν μια κρίση κοινωνικών αξιών. Μοιάζει δύσκολο να βρει κανείς την ταυτότητά του και τη θέση του μέσα στην κοινωνία. Το γεγονός αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε θέματα σχετικά με την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματική επικοινωνία.

Το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για βαθύστερη ενδοσκόπηση. Περιέχει τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε αληθινά με τον εαυτό σας, να συνειδητοποιήσετε τους ρόλους που καλείστε να παίξετε καθημερινά και να ανακαλύψετε την αυθεντικότητά σας.

3) Αυτοσχεδίασε! – Mark Bergren, Molly Cox, Jim Detmar

Θα μένατε με το στόμα ανοικτό αν σας λέγαμε ότι οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στις επιχειρήσεις έχουν υοθετήσει πολλές πρακτικές από τον χώρο του θεάτρου και πιο συγκεκριμένα απο την τεχνική των αυτοσκεδιασμών.

Λαμπρές, γρήγορες απαντήσεις, οξυδερκείς  παρατηρήσεις, αυτοπεποίθηση, αυθεντικότητα και δημιουργικότητα είναι ποιότητες που μπορούν να κάνουν τον καθένα να διακριθεί στο χώρο του.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό που διδάσκει την τέχνη του αυθορμητισμού και μπορεί να βελτιώσει στο μέγιστο τον τρόπο που αντιδρούμε σε καταστάσεις στον χώρο των επιχειρήσεων ή οπουδήποτε αλλού. Οι συγγραφείς εξηγούν καθημερινές περιπτώσεις στις οποίες συναντούμε τον αυτοσχεδιασμό, το ρίσκο που καλούμαστε να αναλάβουμε αλλά και τις ανταμοιβές που απολαμβάνουμε όταν δρούμε αυθόρμητα σε τέτοιες καταστάσεις.

Το βιβλίο είναι γεμάτο με αληθινά σενάρια από την ζωή και την εργασία. Προσφέρει μεθόδους όχι μόνο για να επιβιώσετε αλλά και να θριαμβεύεσετε σε δύσκολες καταστάσεις, καθιστώντας το ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους κατανοούν ότι η συνταγή της επιτυχίας στη ζωή και στην εργασία περιέχει σε ίσα μέρη προσπάθεια, έμπνευση και αυτοσχεδιασμό.

4) Ιστορίες για αγρίους και…άλλους! – Δημήτρης Βιντζηλαίος

Ποια είναι η ιστορία σου; Ποιος είσαι; Από πού έρχεσαι; Τι θέλεις;

Εάν θέλετε να επηρεάσετε άλλους, θα πρέπει να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις. Δεν έχει σημασία εάν προτείνετε μια ριψοκίνδυνη επένδυση, εάν προσπαθείτε να κλείσετε μια συμφωνία, εάν ηγείστε μιας κοινωνικής ομάδας για κάποιο σκοπό. Συνειδητά ή ασυνείδητα, αφηγείστε μια ιστορία. Εάν την πείτε καλά, θα εμπνεύσετε και θα ενεργοποιήσετε τους ανθρώπους που την ακούνε.

Για περισσότερο από μία δεκαετία ο Δημήτρης Βιντζηλαίος εφαρμόζει μαθήματα και εμπειρίες που απέκτησε από την ενασχόλησή του με το θέατρο στις υπηρεσίες προσωπικής και εταιρικής ανάπτυξης που παρέχει μέσω της εταιρείας ΡΡΡ. Στο βιβλίο αυτό μάς θυμίζει ότι η ιστορία είναι το παλαιότερο εργαλείο επιρροής αλλά και το ισχυρότερο. Μας δίνει πάνω από 100 παραδείγματα αποτελεσματικής χρήσης ιστοριών από τη μυθολογία, τη ζωή και τον επιχειρηματικό κόσμο. Διδάσκει μια καινοτομική μέθοδο 9 βημάτων που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια δυναμική επικοινωνία ακόμα και μπροστά σε αρνητικά διακείμενο κοινό.

Μέσα απο τις τεχνικές του βιβλίου θα μάθετε να:

  • Να χρησιμοποιείτε την ιστορία ως μέσο επιρροής, ειδικότερα σε ακροατές που είναι κυνικοί ή απαθείς, που αισθάνονται πικραμένοι, αδικημένοι και απελπισμένοι.
  • Να χρησιμοποιείτε στρατηγικά επιλεγμένες ιστορίες για να προωθήσετε ένα σκοπό, μια ιδέα ή ένα προϊόν με ένα μήνυμα που θα μαγνητίσει το κοινό σας.
  • Να περνάτε το μήνυμά σας και να εξασφαλίζετε μέγιστη δέσμευση για δράση.
  • Να βγαίνετε στο κοινό με αυτοπεποίθηση, ακολουθώντας έναν δικό σας τρόπο, και να στέκεστε εκπέμπωντας δύναμη, χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά σας μέσα.
  • Να ζωντανεύετε και να κάνετε ελκυστικές τις αποξηραμένες και τις ανιαρές πληροφορίες.

Μια δυνατή ιστορία όμορφα ειπωμένα είναι το μυστικό όπλο σας για να συνδεθείτε με το κοινό σας, τους συναγωνιστές σας, τους συναδέλφους σας και τους πελάτες. Είτε μιλάτε σε πέντε ακροατές είτε σε πέντε χιλιάδες, αυτές οι εύκολα κατανοητές και εύκολα εφαρμόσιμες τεχνικές θα ενισχύσουν άμεσα την προσωπική αξιοπιστία και την αφηγηματική σας δεινότητα.

Γιατί διαλέξαμε αυτά τα βιβλία;

Η επιλογή των βιβλίων έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: αρχικά μας ενδιέφερε ο αντίκτυπος που είχαν τα βιβλία όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους ανθρώπους τους οποίους εκπαιδεύουμε, στη συνέχεια θεωρήσαμε σημαντική την πρωτοτυπία ιδεών και καινοτομικών τεχνικών και τέλος μέλημά μας ήταν η χρησιμότητα προτεινόμενων πρακτικών στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική ζωή.

Καλό Σαββατοκύριακο και… καλό διάβασμα!