Συνέδρια – παλιές τεχνολογίες σε νέες εφαρμογές

conference speaker

Τι είναι ένα συνέδριο;

Αντιγράφω από το λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη:

Συνέδριο: η συνάντηση πολλών ατόμων, που έχει σκοπό την παρουσίαση απόψεων ή την αντιμετώπιση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Τα συνέδρια αποτελούν έναν έξοχο τρόπο για να φέρουμε κοντά ανθρώπους που έχουν κοινά συμφέροντα ή ενδιαφέροντα για κάποιο θέμα. Η διαδικασία του συνεδρίου φιλοδοξεί να τους φέρει κοντά για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να διαμορφώσουν προτάσεις και λύσεις και ίσως, να αποφασίσουν τρόπο δράσης.

Όσα συνέδρια συμμετείχατε σας θυμίζουν κάτι που να σχετίζεται με τον ορισμό αυτό;

Speaker on the podium. People at conference hall, rear view

Τα περισσότερα συνέδρια αποτελούν περιπτώσεις για τη μελέτη ψυχολογικών καταστάσεων βαρύτατης ανίας. Για τους περισσότερους αποτελούν καταστάσεις παθητικότητας και για άλλους αδικαιολόγητης νευρικότητας καθώς μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες που γίνονται οι παρουσιάσεις χωρίς πραγματικά να γνωρίζουν τι γυρεύουν, τι ψάχνουν. Άλλοτε πάλι οδηγούν τους συμμετέχοντες στο θάνατο από τα αδέσποτα bullets των παρουσιάσεων.

Οι ομιλίες είναι προγραμματισμένες η μια μετά την άλλη, συχνά σε πολλαπλές παράλληλες αίθουσες με λίγο ή καθόλου χρόνο για ερωτήσεις και απαντήσεις, για ειλικρινή συζήτηση ή για ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες (τα πρόθυμα θύματα) αναγκάζονται να ακούνε καθισμένοι σε τακτοποιημένες σειρές σε στυλ θεάτρου, που θυμίζει τις χειρότερες μέρες διδασκαλίας στο σχολείο. Οι ομιλητές δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι ή πειθαρχημένοι και ξεπερνούν τους χρόνους τους. Υπάρχει ανεπαρκής χρόνος για διαλείμματα καφέ και για το μεσημεριανό γεύμα. Δεν έχει προβλεφθεί χρόνος μέσα στην ημέρα για συζήτηση και προβληματισμό. Στο τέλος της ομιλίας μπορεί να υπάρχει προβλεπόμενος χρόνος για ερωτήσεις, αλλά συχνά οι ομιλητές υπερβαίνουν το χρόνο τους και αυτός ο χρόνος κόβεται ή οι ερωτώντες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να μιλήσουν και να κάνουν δικές τους μίνι-παρουσιάσεις. Οι συμμετέχοντες είναι συνήθως πάρα πολύ ευγενικοί για να διαμαρτυρηθούν και σε κάθε περίπτωση έτσι έχουν μάθει και αν και γίνονται παθητικοί θεατές και αποτραβιούνται στις σκέψεις τους, δεν βλέπουν τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό. Έτσι γινόταν πάντα!

Η αδράνεια σκοτώνει το ενδιαφέρον!

Το οξύμωρο είναι ότι αυτά τα συνέδρια διακηρύσσουν ότι έχουν σκοπό τη μάθηση και τη διάχυση της γνώσης και είναι βέβαιο ότι οι διοργανωτές, απλά δεν τηρούν το λόγο τους! Φυσικά υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό. Σε γενικές γραμμές οι διοργανωτές πακετάρουν όσους ομιλητές μπορούν μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα, δεδομένου ότι αυτό φαίνεται καλό στα φυλλάδιο που διαφημίζουν το συνέδριό τους. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσουν μια εξαιρετική εμπειρία για τους συμμετέχοντες αλλά να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καθίσματα!

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος!

Για να επιτευχθεί ο στόχος της διάχυσης της γνώσης θα πρέπει να ικανοποιούνται στο μεγαλύτερο βαθμό δύο παράμετροι.

  • Σύνδεση – επαφή των συμμετεχόντων μεταξύ τους
  • Διάλογος – γόνιμη ανταλλαγή απόψεων

Για να προσεγγίσω αυτόν τον άλλο τρόπο, θα ανατρέξω για άλλη μια φορά στο λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη, στο λήμμα «αγορά», αυτή τη φορά.

Διαβάζω στο λήμμα «Αγορά»:

Αγορά, αρχική σημασία: συνάθροιση λαού και ο τόπος όπου γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Παράγωγο του αρχαίου αγείρω που σημαίνει συναθροίζω, συγκεντρώνω.

Η αγορά ξεκινά με τη σημασία της συνάθροισης / συνάντησης του λαού για να αναπτυχθεί έπειτα προς δύο σημασιολογικές κατευθύνσεις:

  • Την εμπορική – συναλλακτική που εκφράζεται με το αγοράζω
  • Την πολιτική – κοινωνική που εκφράζεται με το αγορεύω, λέω τις απόψεις μου δημόσια μια και η αγορά ήταν το κέντρο της αρχαίας πόλης.

Με άλλα λόγια η αγορά είναι το μέρος όπου συναντώνται οι άνθρωποι για να ανταλλάξουν ιδέες και προϊόντα. Η αγορά είναι ο ιδανικός τόπος που μεγιστοποιεί τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την ανταλλαγή ιδεών και προϊόντων, που είναι οι δύο βασικές παράμετροι για την διάχυση της γνώσης.

Για σκεφτείτε πως είναι δομημένη μια αγορά. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένας κεντρικός χώρος άδειος όπου είναι ο χώρος συνάθροισης και γύρω-γύρω βρίσκονται τα μαγαζιά όπου εκτίθενται τα προϊόντα. Εάν δίναμε την δυνατότητα στους ανθρώπους να εκθέσουν τις ιδέες τους, θα έπρεπε οι άλλοι – τα μαγαζάκια με διαφορετικές απόψεις και ιδέες – να κάθονται στην περιφέρεια ενός κύκλου και στην μέση να πάρει θέση αυτός που επιθυμεί να αγορεύσει, να εκφράσει δηλαδή δημόσια τις απόψεις του.

Αυτή ακριβώς τη διάταξη χρησιμοποιούν οι περισσότερες τεχνικές που δίνουν προτεραιότητα στην αμεσότητα, στη συμμετοχή και στη συνεχή ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Μεθοδολογίες όπως το Metaplan, το Open Space technology, το World Café, το Knowledge Café χρησιμοποιούν ακριβώς αυτή τη λογική.

Από την αδράνεια της στάσης στη δυναμική της κίνησης!

Η τεχνολογία κάνει εφικτή την επαφή και την ενημέρωση σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Τι έχει να προσφέρει ένα συνέδριο;  Η τεχνολογία δεν μπορεί (ακόμα) να προσφέρει τη δυναμική που αναπτύσσεται, όταν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα συμπίπτουν στον ίδιο χώρο και χρόνο. Την δυναμική αυτή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος του σκοπού.

Η ΡΡΡ εξελίσσοντας συνεχώς τις μεθόδους της, συλλαμβάνει και εφαρμόζει, ιδέες και εργαλεία για το σχεδιασμό συνεδρίων πιο διαδραστικών, που εμπλέκουν τους συμμετέχοντες και δημιουργούν συνεπώς, ένα καλύτερο περιβάλλον μάθησης.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα που ορίζεται από δύο άξονες, όπως στο σχήμα. Ο πρώτος άξονας επικεντρώνεται στο “περιεχόμενο ή διαδικασία” και ο δεύτερος στο “κατεύθυνση ή συμμετοχή”.

Έτσι δημιουργούμε 4 μεθοδολογικές κατευθύνσεις:

  1. Motivational interactive keynotes
  2. Collective focus technologies

Metaplan

  1. Συμμετοχικές μεθοδολογίες διαλόγου
  2. Knowledge Cafe
  3. Open Space Technology
  4. Games & Gamification

Περισσότερες πληροφορίες στο Learning zone.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό μεθόδων μπορείτε να επικεντρωθείτε και να αναδείξετε διαφορετικές πτυχές ενός θέματος, διευκολύνοντας τη δικτύωση των συμμετεχόντων, τη συμμετοχή τους σε mini-τραπέζια συζήτησης και διαλόγου, σε mini-εργαστήρια ανάλυσης και λήψης αποφάσεων, σε διαδραστικά παιχνίδια, σε motivational keynotes και storytelling sessions.

Αν θέλετε να οργανώσετε ένα συνέδριο διαφορετικό από τα άλλα, γεμάτο ενέργεια και αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο σχέσεων και δικτύωσης όσο και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, επικοινωνήστε μαζί μας!