Ξυπόλυτος παρουσιαστής

barefoot presenter

shoes are over-ratedΣε μία οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας, είτε είναι παρουσίαση είτε συζήτηση είτε μία ομιλία, όταν εμφανιστείτε απλά ως άνθρωπος, η αλήθεια αυτού που θέλετε να πείτε θα λάμψει. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι, μεγαλύτερη έκθεση σημαίνει καλύτερη και πιο έντιμη, ειλικρινή επικοινωνία. Το ίδιο πνεύμα μπορεί να εφαρμοστεί και στις παρουσιάσεις.

Ο ξυπόλυτος παρουσιαστής απεκδύεται οτιδήποτε θα μπορούσε να τον «προστατεύσει» και προσπαθεί να παρουσιαστεί μπροστά στο κοινό του με τις ιδέες του, όσο πιο απλός μεστός και αυθεντικός μπορεί.

Όταν βγάλετε τα παπούτσια σας τότε πραγματικά το πέλμα σας έρχεται σε επαφή με την γη, γειώνεστε και αντλείτε δύναμη από τη μάνα γη.

Παρουσιάζεστε αυτός που πραγματικά είστε και διαπιστώνετε τόσο εσείς, όσο και οι άλλοι,  πόσες ομοιότητες έχετε μεταξύ σας. Όταν απομακρύνετε τυπικότητες και άλλα φυσικά ή ψυχολογικά εμπόδια που σας κρύβουν και παρουσιαστείτε «γυμνοί», η επικοινωνία βελτιώνεται, οι άνθρωποι συνδέονται μαζί σας και οι ιδέες σας επικοινωνούνται και κατανοούνται αποτελεσματικότερα.

barefootΤι σημαίνει ξυπόλυτος;

Η επιθυμία να βγάλω τα παπούτσια μου δεν σημαίνει  ότι ελπίζω να γυρίσω στην εποχή του πρωτογονισμού. Απλά σημαίνει ότι η ψυχή μου αναζητεί μια πιο φυσική ελευθερία έκφρασης, μια αμεσότητα που να οδηγεί σε μια ειλικρινή σύνδεση με το περιβάλλον και με τους άλλους. Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την επιθυμία για φυσικότητα και στην επαγγελματική μας ζωή. Όταν καλούμεθα να επικοινωνήσουμε σήμερα στο «πολιτισμένο» και  άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο περιβάλλον, έχουμε την έμφυτη ανάγκη για αυτή την πρωτόγονη φυσικότητα με την οποία οι αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους θα έχουν μια βαθύτερη ουσία αυθεντικότητας, ελευθερίας και αυθορμητισμού. Το ακροατήριο θέλει σαφείς οδηγίες, δεδομένα που να έχουν νόημα, ζωντανές ιστορίες και ειλικρινείς συζητήσεις. Αντί αυτού τόσο συχνά του δίνουμε αόριστη γλώσσα, συσκότιση και αρχεία PowerPoint γεμάτα διαφάνειες.

Τι σημαίνει να παρουσιάζω ξυπόλυτος;

ξυπόλητος παρουσιαστήςΣτην ουσία σημαίνει να μπορείτε να συνδέεστε και να παρασέρνετε μαζί σας το ακροατήριο είτε αυτό είναι τρεις  άνθρωποι, είτε τριάντα, είτε τρεις χιλιάδες, με έναν τρόπο που να είναι ευθύς έντιμος και σαφής. Ξυπόλυτος, σημαίνει ότι βάζετε το κοινό σας πρώτο και μετά τον εαυτόν σας. Σημαίνει να είστε καθαρός όπως το κρύσταλλο και να δίνετε ευκαιρίες στον εαυτό σας να φανεί τρωτός και εκτεθειμένος. Το να είστε ξυπόλυτος σημαίνει να βγάλετε ότι θεωρείτε περιττό για να φθάσετε στην ουσία του μηνύματος σας. Ο τρόπος αυτής της προσέγγισης υιοθετεί τις ιδέες της απλότητας, της ακεραιότητας και του πάθους. Η προσέγγιση των ακροατών σας φαίνεται φρέσκια, δροσερή και ικανοποιεί πολύ περισσότερο τον ακροατή γιατί η αληθινή φυσική παρουσία σας λάμπει σε όλη την διάρκεια της επικοινωνίας.

barefoot runnerΤο να παρουσιάζουμε ξυπόλυτοι και με φυσικότητα είναι δύσκολο, γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν ήμασταν σε μικρή ηλικία και παίζαμε σε παιχνίδια όπου ήμασταν αληθινοί και πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό που κάναμε, χωρίς ίχνος ανησυχίας για το τι θα πουν οι άλλοι, ακόμη και αν κάναμε κάποιο λάθος, γελούσαν οι άλλοι, γελούσαν οι δάσκαλοι ή οι γονείς μας, γελούσαμε και εμείς μαζί τους.

Ήμασταν μόνο έξι χρονών αλλά ξέραμε να είμαστε αληθινοί, γνήσιοι. Τώρα ωριμάσαμε και αποκτήσαμε εμπειρίες και γνώσεις σε σημαντικούς τομείς, αλλά γίναμε βαρετοί. Ο λόγος που οι παρουσιάσεις μας είναι τόσο ανιαρές, είναι γιατί γινόμαστε τόσο προσεχτικοί για να μην κάνουμε λάθος, να μη συμβεί κάτι εκτός προγράμματος. Προσπαθούμε να τα προβλέψουμε όλα. Φοβόμαστε. Θέλουμε το καθετί να είναι σίγουρο και ασφαλές,  σκεφτόμαστε διπλά το καθετί και βάζουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που δεν είναι τίποτε άλλο παρά εμπόδια. Φοβούμαστε και δεν τολμάμε να εκτεθούμε, κρυβόμαστε πίσω από ένα σωρό από διαφάνειες με bullets, σε ένα δωμάτιο όπου σκόπιμα έχουμε περιορίσει το φως, υιοθετώντας ένα ύφος κενό κάθε συναισθήματος. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχασε την εργασία του επειδή έβαλε περιττή πληροφορία, ένα bullet παραπάνω ή μια διαφάνεια περισσότερη, έτσι δεν είναι; Αλλά εάν ο ύπνος πάρει το ακροατήριο σας ή  χάσετε την προσοχή του, η επιπλέον πληροφορία δεν θα σας έχει χρησιμεύσει σε τίποτα.

άγαλμαΌσοι παρουσιάζουν ξυπόλυτοι, βιώνουν μια ανεξάντλητη αίσθηση ελευθερίας. Ελεύθεροι από την ανησυχία για το τι θα πουν οι άλλοι, ή για το τι μπορεί να σκεφτούν. Είναι απαλλαγμένοι από την αμφιβολία για τον εαυτό τους. Δεν νοιώθουν καμία πίεση να χρησιμοποιήσουν κόλπα και τεχνάσματα. Ελεύθεροι από την επιθυμία να κρυφθούν πίσω από οτιδήποτε βρουν εύκαιρο εκείνη τη στιγμή, ακόμα και πίσω από τις διαφάνειες. Ελεύθεροι από το φόβο της έκθεσης που κρύβει αυτή η επιθυμία. Ένας ξυπόλυτος παρουσιαστής απομακρύνει όλα τα βάρη και είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή και στη σύνδεση με το ακροατήριο. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσει πολυμέσα, είναι ενταγμένα ιδανικά στην παρουσίαση και εναρμονισμένα με το μήνυμα. Απλά καλοσχεδιασμένα οπτικά βοηθήματα συγχρονισμένα με τη ροή της παρουσίασης, τα οποία δεν κλέβουν την παράσταση ή δεν εντυπωσιάζουν, παρά έχουν ένα δυνατό υποστηρικτικό ρόλο που βοηθά το ακροατήριο να συνδεθεί με το μήνυμα. Λειτουργούν σαν σκηνικό στο μήνυμα που δεν είναι άλλο, από τον ίδιο τον «ξυπόλυτο παρουσιαστή»…