Τι είναι το Mindfulness

Mindfulness

Tο Mindfulness είναι μια ικανότητα του εγκεφάλου η οποία μπορεί να αναπτυχθεί.

Για να καταλάβουμε την μεθοδολογία ανάπτυξης του Mindfulness θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της εκγύμνασης του σώματος. Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς και όπως γυμνάζουμε τους άλλους μύες του σώματος, με ανάλογο τρόπο μπορούμε να εκγυμνάσουμε το μυ του εγκέφαλου.

Ο σκοπός των γυμναστικών ασκήσεων δεν είναι να αποκτήσουμε μια προσωρινή κατάσταση δύναμης ή ευεξίας που είναι παρούσες όσο κάνουμε ασκήσεις και μετά εξαφανίζονται κατά την διάρκεια της υπόλοιπης μέρας, αλλά βαθμιαία να αυξάνουμε τα επίπεδα δύναμης και ευεξίας που διαθέτουμε. Με άλλα λόγια ο σκοπός των ασκήσεων εκγύμνασης είναι να δημιουργήσουμε μια ετοιμότητα του σώματος να διαθέσει υψηλά επίπεδα δύναμης και ευεξίας ανά πάσα στιγμή.

Με τον ίδιο τρόπο η εκγύμναση του εγκεφάλου στο Mindfulness δεν αφορά την επίτευξη προσωρινών καταστάσεων συγκέντρωσης, διαύγειας και νηφαλιότητας που είναι παρούσες όσο διαρκεί ο διαλογισμός και μετά εξαφανίζονται κατά την διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Αλλά, ο στόχος της εκγύμνασης του εγκεφάλου στο Mindfulness είναι βαθμιαία να δημιουργήσουμε μια ετοιμότητα του εγκέφαλου να διαθέσει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διαύγειας και νηφαλιότητας ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια της μέρας.

mind full or mindfulΠώς αυξάνονται τα επίπεδα δύναμης και ευεξίας των μυών του σώματος; Θα πρέπει να μάθετε να επιτελείτε σωστά συγκεκριμένες γυμναστικές ασκήσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ακριβώς είναι αληθές με την εκγύμναση Mindfulness. Θα πρέπει να μάθετε πώς να κάνετε τυπικές διαδικασίες σωστά και να επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν η ψυχή σας λαχταρά έναν ορισμό (τότε χρειαζόσαστε οπωσδήποτε να κάνετε mindfulness διαλογισμό), να ο ορισμός που δίνει ο Jon Kabat-Jinn«Mindfulness είναι να προσέχεις με ένα ιδιαίτερο τρόπο: με σκοπό, στην παρούσα στιγμή και όχι επικριτικά.»

Ή σύμφωνα με τον Jack Kornfield:

“Mindfulness είναι να ξεχωρίζεις την εγρήγορση από την νοητική δραστηριότητα, είναι να μάθεις να έχεις επίγνωση των καταστάσεων του νου σου χωρίς να αγκιστρώνεσαι σε αυτές”

Η mindful επίγνωση αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων. Με αυτή την έννοια δεν διαφέρει λιγότερο ή περισσότερο από την δεξιότητα να βάζει κάποιος καλάθια στο μπάσκετ ή να παίζει πιάνο. Το σύνολο δεξιοτήτων της mindful επίγνωσης αφορά την προσοχή. Ο τρόπος που προσέχεις τι συμβαίνει μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι μια κατάσταση και αυτό καθορίζει το πώς αντιδράς συναισθηματικά και πώς συμπεριφέρεσαι.

Το σύνολο αυτών των δεξιοτήτων προσοχής  αποτελείται από τις δεξιότητες:

  • Concentration     Συγκέντρωση
  • Clarity                  Διαύγεια
  • Equanimity          Νηφαλιότητα

Ανακεφαλαιώνοντας, η εκπαίδευση στο Mindfulness αυξάνει τη συγκέντρωση, τη διαύγεια και τη νηφαλιότητα, δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της ζωή μας.

Έρευνα – Εφαρμογές

Το mindfulness δεν σχετίζεται με κάποια θρησκεία – καθένας με οποιασδήποτε σύστημα πεποιθήσεων και αξιών, μπορεί να απολαύσει τα οφέλη του mindfulness.

Τα οφέλη του Mindfulness και του διαλογισμού είναι στο προσκήνιο της προσωπικής ανάπτυξης σε ο,τι αφορά μία σειρά από θέματα όπως η διαχείρηση του άγχους και η ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει βρει στοιχεία που συσχετίζουν θετικά το Mindfulness και το διαλογισμό στη μείωση του άγχους.

Το Mindfulness είναι μια δεξιότητα η οποία αναπτύσσεται μεταξύ άλλων με τον διαλογισμό.

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι ευρύτερα αναγνωρισμένες πρακτικές Mindfulness, έχουν αναπτυχθεί και ερευνηθεί στην δύση. Πρόσφατες κλινικές και νευρολογικές έρευνες έχουν βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί οι πρακτικές διαλογισμού Mindfulness, έχουν διευρύνει ακόμα περισσότερο τη χρήση τους μέσα σε παραδοσιακούς ιατρικούς κύκλους σαν ένα πολύ ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο .

mindfulness based stress reductionΑνάμεσα στις εφαρμογές του ξεχωρίζει η μείωση του άγχους της καθημερινότητας με τη χρήση τεχνικών mindfulness. Η μέθοδος Mindfulness Based Stress Reduction είναι μια καταξιωμένη ερευνητικά και πρακτικά τεχνική που έχει αναπτυχθεί από τον αμερικάνο γιατρό Jon Kabat-Jinn.

mindfulness basedΤα τελευταία χρόνια το mindfulness έχει συνδεθεί με την έρευνα της Neuroscience, της επιστήμης που μελετά τη λειτουργία του εγκεφάλου, σε τέτοιο βαθμό, που από τα αποτελέσματα των ερευνών έχει ξεπηδήσει ένας ολόκληρος νέος κλάδος, ο κλάδος της Neuroleadership. Νέες νευρολογικές έρευνες δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα του διαλογισμού στον εγκέφαλο. Δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να αναμορφώσει το μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζει τη συναισθηματική νοημοσύνη πολύ περισσότερο από το μέρος που είναι hard-wired και προσδιορίζει το IQ.

mindful leaderΣτον τομέα της ηγεσίας ο Mindful Leader λαμβάνει  υψηλότερο επίπεδο γαλήνης, διαύγειας και συγκέντρωσης προσοχής για να ασκήσει αποτελεσματικότερη ηγεσία και να αναπτύξει αυθεντικούς οργανισμούς. Το mindfulness θα βοηθήσει τη νέα γενιά αυθεντικών ηγετών να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τους στην ηγεσία τους και να οικοδομήσουν βιώσιμους οργανισμούς γνωστούς για την αρμονία τους. Ο τελικός σκοπός είναι να δημιουργήσουν ένα πιο αρμονικό και ειρηνικό κόσμο για όλους.

Μείνετε κοντά μας και θα ενημερωθείτε με σειρά επόμενων καταχωρήσεων περισσότερο για έννοιες, δεξιότητες και εφαρμογές του mindfulness, που αναφέραμε επιγραμματικά σε αυτό το πρώτο άρθρο μας.

signupΕν τω μεταξύ αν θέλετε να γευθείτε την εμπειρία mindfulness δηλώστε συμμετοχή στις συναντήσεις και τα εργαστήρια mindfulness της ΡΡΡ.

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook