Ένας οδηγός για το «Θέατρο Επιχειρήσεων» [Μέρος 1ο από 4]

Μάθηση ενηλίκων που βασίζεται στο Θέατρo

Ένας εργαζόμενος εμπιστεύεται στο διευθυντή του ότι οι συνάδελφοί του, του στέλνουν επιθετικά και προσβλητικά e-mail. Μία πωλήτρια, η πρώτη γυναίκα που εργάζεται σε μια ανδροκρατούμενη εταιρεία, λέει στον διευθυντή της ότι θέλει να καταθέσει καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση.

Καταστάσεις, όπως αυτές, που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, είναι καθημερινές προκλήσεις στο εργασιακό περιβάλλον σήμερα. Οι ικανότητες στο χειρισμό τέτοιων καυτών θεμάτων, όπως η πολυμορφία του εργατικού δυναμικού και θέματα διαφόρων ειδών «-ισμών», η σεξουαλική παρενόχληση, η βία και οι συγκρούσεις στο χώρο εργασίας βρίσκονται στο προσκήνιο μίας επιτυχημένης ηγεσίας. Οι «ανθρώπινες δεξιότητες» κερδίζουν την αξιοπιστία και το σεβασμό που τους αξίζει. Αν απαιτείται στρατηγική προσέγγιση και όχι πυροσβεστική για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας στην διαχείριση της δυναμικής των διαπροσωπικών σχέσεων, τότε ένα νέο πρότυπο για την εκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστεί για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή.

Η σημερινή μάθηση θα πρέπει να είναι αρκετά συναρπαστική για να απορροφήσει τους συμμετέχοντες στο ρεαλισμό της, με τρόπο που να δεσμεύει περισσότερο από τη λογική. Θα πρέπει να είναι πρακτική έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ενεργά. Θα πρέπει να πολυδιάστατη για να σχετίζεται με την πολυπλοκότητα της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των συμμετεχόντων. Και το σημαντικότερο, θα πρέπει να προσφέρει μια αξέχαστη, εμπειρία που να διαρκεί. Διαπιστώνοντας ότι διαλέξεις, παιχνίδια ρόλων, και άλλες παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας υπολείπονται αυτής της πρόκλησης, οι εταιρείες στρέφονται σε κάτι διαφορετικό: στις τεχνικές του θεάτρου.

 

Το θέατρο επιχειρήσεων είναι …..
Χρησιμοποιούμε την ενέργεια και τη δυναμική του «Θεάτρου Φόρουμ» , ή του «θεάτρου των καταπιεσμένων» για να αναπτύξουμε δεξιότητες επικοινωνίας σε μικρές διαδραστικές ημερίδες.

Η εκπαίδευση είναι για τα σκυλιά, τα άλογα και τους παπαγάλους.
Οι άνθρωποι χρειάζονται κάτι άλλο! Και αυτό είναι κάτι άλλο …

Δεν υπάρχουν πολύπλοκα μοντέλα, διαλέξεις ή θεωρίες, απλά και ειλικρινή «κατά παραγγελία» σενάρια με ηθοποιούς και drama facilitators.

Οι τεχνικές του θεάτρου, με τη ρευστότητα, τον αυθορμητισμό και το μη προκαθορισμένο τέλος, είναι ένα εργαλείο για την παρουσίαση πληροφοριών που ψυχαγωγεί, πραγματεύεται αμφιλεγόμενα ζητήματα του χώρου εργασίας, μειώνει την πιθανότητα νομικών περιπλοκών, και μετασχηματίζει την οργανωσιακή κουλτούρα. Αντανακλώντας τη δυναμική των διαπροσωπικών σχέσεων, η οποία επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις αίθουσες συμβουλίων, στο χώρο της παραγωγής, και στα ταμεία των καταστημάτων, οι τεχνικές του θεάτρου βοηθούν τους ανθρώπους να εξετάσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την επιρροή της στην εταιρική κουλτούρα και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες βρίσκουν επίσης ότι οι εφαρμογές του «Θεάτρου Επιχειρήσεων» παρέχουν ένα μοντέλο εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει ζωντανές προσομοιώσεις στους συμμετέχοντες, για να ασκηθούν στη διαχείριση πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον μάθησης.

Εκατοντάδες εταιρείες μεταξύ των οποίων η Kraft Foods, η Bayer Pharmaceuticals και η Hoffman-La Roche, χρησιμοποιούν σήμερα το «Θέατρο Επιχειρήσεων» για να εκπαιδεύσουν στελέχη και διευθυντές.

Ωστόσο σήμερα, με περιορισμένους πόρους εκπαίδευσης, περιορισμούς στον προϋπολογισμό, και στο χρόνο, μπορούν οι επιχειρήσεις να εμπιστευθούν ότι τα προγράμματα της σειράς «Θέατρο Επιχειρήσεων» θα προσφέρουν αποτελεσματικές και πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση;
Η απάντηση είναι ναι και όχι, ανάλογα με τον τύπο του δράματος που θα επιλεγεί με βάση το θέμα της κατάρτισης και τη διοικητική υποστήριξη της εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για όποιον επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το «Θέατρο Επιχειρήσεων» στην εταιρική εκπαίδευση. Εξετάζονται οι διαφορετικές χρήσεις και τα επίπεδα της αποτελεσματικότητας του «Θεάτρου Επιχειρήσεων», και γίνονται συστάσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους του HR να προσδιορίσουν πότε και πώς να το χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης διατυπώνονται προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους, εγγενείς σε μία τόσο ισχυρή μέθοδο εκπαίδευσης.

Βέβαια, αν θέλετε να μάθετε να οδηγείτε, θα πρέπει να μάθετε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά θα πρέπει επίσης να κάνετε πρακτική σε ένα αυτοκίνητο. Αν πρέπει να μάθετε κολύμβηση, θα πρέπει να βραχείτε.

Έτσι τι γίνεται με την προσωπική ανάπτυξη; Πώς μπορείτε να μάθετε αυτά στην «θεωρία» και να επιστρέψετε στο περιβάλλον εργασίας χωρίς εξάσκηση;

Για αυτό ο οδηγός θα συνοδευτεί από εργαστήρια με στόχο την κατάρτιση των συμμετεχόντων στη χρήση των τεχνικών του θεάτρου για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων. Θα εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την ένταξη θεατρικών τεχνικών σε προγράμματα κατάρτισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα μάθουν να αναπαριστούν γνωστές καταστάσεις από το χώρο εργασίας και να ζωντανεύουν λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τις πτυχές του θεάτρου. Αυτό θα γίνει μέσω ενός συνδυασμού ασκήσεων, δραστηριοτήτων, σκετς γραφής, υπόδυση ρόλων και χαρακτήρων  “role-playing”, αφήγηση και φυσικά , την εκτέλεση μικρο-παραστάσεων.

Ανάμεσα στους στόχους του οδηγού είναι να σας δώσει το πλαίσιο για να μπορέσετε:

  • Να χρησιμοποιείτε τεχνογνωσία από το θέατρο σε προγράμματα κατάρτισης και να μάθετε τεχνικές του θεάτρου όπως το γράψιμο σκετς, ανάλυση χαρακτήρα, διάλογος / μονόλογος, κλπ και να τα εφαρμόσετε σε προγράμματα κατάρτισης.
  • Να χρησιμοποιείτε θεατρικές τεχνικές για να βελτιώσετε τις δεξιότητές facilitation που έχετε – στην ομιλία, στην παρουσίαση, στη γλώσσα του σώματος, στην εισήγηση και να αναδείξετε ζητήματα από τον εργασιακό χώρο στην αίθουσα διδασκαλίας όπως ακριβώς εμφανίζονται στην πραγματική ζωή.
  • Να χρησιμοποιείτε το θέατρο ως ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τις συγκρούσεις, την διαπραγμάτευση, την αλλαγή, την επικοινωνία, την αυτογνωσία, κλπ.
  • Να φέρετε διδάγματα από την σοφία των μεγάλων δραματουργών όπως ο Σαίξπηρ και οι αρχαίοι τραγικοί στο σύγχρονο πλαίσιο των επιχειρήσεων

Θεματολογία
Κάθε θέμα που αντανακλά προκλήσεις στην καθημερινή επικοινωνία της ομάδας σας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του θεάτρου των επιχειρήσεων και να προσφέρει επιλογές από πρακτικά εργαλεία επικοινωνίας για την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Θέμα του «Θέατρου Επιχειρήσεων» μπορεί να είναι οτιδήποτε … που συμμετέχει στην αποτελεσματική χρήση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων σας για να φέρουν ένα αποτέλεσμα … Οτιδήποτε!

  • Εξυπηρέτηση πελατών
  • Διαχείριση των αλλαγών
  • Προσωπικές επιπτώσεις
  • Διαπραγμάτευση
  • Ομαδική συνεργασία
  • Σεβασμός στην διαφορετικότητα
  • Διαπολιτισμικά ζητήματα της ομάδας
  • Ηγεσία
  • Ανάληψη ρίσκου και Εμπιστοσύνη
  • Δικτύωση
  • Διεκδικητική
  • Δεξιότητες συνέντευξης
  • Κέντρα αξιολόγησης
  • Ανάθεση αρμοδιοτήτων
  • Αναγγελία δύσκολων μηνυμάτων
  • Δεξιότητες παρουσιάσεων
  • Διαχείριση άγχους
  • Mindfulness
  • Νοοτροπίες “Σιλό” …  και άλλα και άλλα και άλλα

Στο επόμενο μέρος του οδηγού θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση για να αναγνωρίσουμε τους πρωτεργάτες του κινήματος και αντιληφθούμε τις βαθιές θεωρητικές αλλά και εμπειρικές ρίζες που έχει η μεθοδολογία.