Leadership Presence

Παρουσία:  
Αυτό που έχει ο ηθοποιός και χρειάζεται ο ηγέτης

Αν παρακολουθήσετε χαρισματικούς ανθρώπους, θα παρατηρήσετε ότι έχουν κάτι που τραβά την προσοχή σας. Αυτό το κάτι το έχουν όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί, οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως οι: Λόρενς Ολίβιε, Μέριλ Στριπ, Μάρλον Μπράντο, Κάθριν Χέμπορν, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Ελεάνορ Ρούσβελτ, Τζον Φράνσις Κένεντι, Γκάντι, Γουίνστον Τσόρτσιλ, Άλφρεντ Σλόαν, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δεν περιορίζεται όμως μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ισχυρές θέσεις. Ο υπάλληλος του σουβλατζίδικου που παραγγέλνετε φαγητό μπορεί να το έχει. Ο γιατρός σας μπορεί να το έχει, ίσως και ένας φίλος τής κόρης σας. Αυτοί που το έχουν σας κάνουν να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να τους προσέξετε. Περιμένετε κάτι ενδιαφέρον να συμβεί, ακόμα και αν δεν τους φωτίζει κάποιος προβολέας.

Τι είναι αυτό που έχουν;

Έχουν «παρουσία»!. Η παρουσία στα μάτια των περισσοτέρων ανθρώπων είναι η ικανότητα να τραβάμε την προσοχή των άλλων.

O Πίτερ Μπρούκ, o διάσημος Άγγλος σκηνοθέτης, το εξέφρασε ως εξής:

«Ένας ηθοποιός μπορεί να σταθεί ακίνητος στη σκηνή και να καθηλώσει την προσοχή, ενώ κάποιος άλλος δεν θα τραβήξει καθόλου το ενδιαφέρον μας».

Ποιες άλλες λέξεις, εκτός της λέξης «παρουσία», μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε αυτούς τους ανθρώπους; Να μερικές λέξεις που ακούμε πιο συχνά όταν κάνουμε αυτήν την ερώτηση στα εργαστήριά μας: έμπνευση, παρακίνηση, έλξη, ενεργοποίηση, αξιοπιστία, επικέντρωση, αυτοπεποίθηση, κυριαρχία, εξουσία.

Η παρουσία δεν χρειάζεται να έχει την ενέργεια ενός ήλιου.

Ενώ η παρουσία κάποιων ανθρώπων μπορεί να γεμίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο ή ένα αμφιθέατρο, η παρουσία άλλων μπορεί να μην είναι τόσο έντονη. Αλλά όταν είναι εξίσου γνήσια και πρωτότυπη, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι μεγάλοι ηγέτες, να κάνουν ενθουσιώδεις ομιλίες ή να διευθύνουν λαμπρές συναντήσεις.

Θέλει ο καθένας να γίνει ένας ήλιος ενέργειας; Οι περισσότεροι από εμάς δεν επιδιώκουμε να είμαστε το επίκεντρο της προσοχής των άλλων συνεχώς. Όμως, όταν μπαίνουμε σε μια ομάδα ή εισερχόμαστε σε ένα δωμάτιο, θέλουμε η άφιξή μας να γίνει αισθητή. Όταν μιλάμε, και ειδικά όταν μιλάμε σε ακροατήριο, θέλουμε οι άλλοι να μας ακούν. Όταν λέμε τη γνώμη μας, θέλουμε να την αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Θέλουμε να μας παίρνουνε στα σοβαρά. Θέλουμε η ύπαρξή μας να έχει βάρος και ουσία για τους άλλους. Είναι το ίδιο πράγμα, μόνο που δεν είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα. Όλοι θέλουμε παρουσία, γιατί κανείς δεν θέλει να τον αγνοούν.

Τι είναι η παρουσία;

Λίγο πιο πάνω είπαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι η παρουσία είναι η ικανότητα να εξασφαλίζουν την προσοχή των άλλων. Αλλά το να κερδίζετε την προσοχή των άλλων είναι μόνο ένα αποτέλεσμα της παρουσίας, δεν είναι η ουσία, ούτε καν το πιο πολύτιμο αποτέλεσμά της.

Προτιμώ να σκέφτομαι την παρουσία με έναν διαφορετικό, βαθύτερο τρόπο. Για εμένα, η παρουσία είναι η ικανότητα να συνδέεσαι αυθεντικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι γεννιέται κάποιος με την ικανότητα της παρουσίας ή χωρίς αυτήν ή ότι οι περιστάσεις τον καθοδηγούν. Εάν είναι κάποιος τυχερός, θα αναπτύξει την παρουσία του σε πρώιμη ηλικία. Και εάν οι κατάλληλες περιστάσεις δεν έρθουν ποτέ; Τότε, θα είναι άτυχος. Ευτυχώς, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η παρουσία είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαδοχικών επιλογών που κάνει κανείς, πράξεων που αναλαμβάνει να κάνει ή αποτυγχάνει να κάνει. Στην πραγματικότητα, η παρουσία είναι ένα σύνολο ικανοτήτων, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών, που ουσιαστικά καθένας μπορεί να αναπτύξει και να βελτιώσει.

Παρ’ όλα αυτά, όταν λέμε ότι ο καθένας μπορεί να βελτιώσει την παρουσία του, δεν εννοούμε ότι είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί να αποβάλουμε προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που έχουν γίνει συνήθειες, που τις διατηρούμε γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς.Η ανάπτυξη της δικής σας παρουσίας θα απαιτήσει να πάτε σε μέρη και να κάνετε πράγματα που θα σας κάνουν να αισθανθείτε άβολα, τουλάχιστον στην αρχή. Με δεδομένη αυτήν τη δυσκολία, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την παρουσία του. Τα εργαστήρια Leadership Presence με την χρήση θεατρικών ασκήσεων και τεχνικών σας βοηθούν να αλλάξετε και να αναπτύξετε την δική σας αυθεντική ηγετική παρουσία.

Κάτι πιο βαθύ από την επιφάνεια

Μόνο και μόνο επειδή κερδίσατε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα συνέδριο ή μια ηγετική θέση σε μια εταιρεία, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα έχετε κυριαρχία πάνω στο ακροατήριό σας ή στην ομάδα σας. Είναι η παράστασή σας, τόσο με τη θεατρική όσο και με την οργανωτική έννοια, που θα σας χαρίσει την εξουσία που ο τίτλος ή ο ρόλος συνεπάγεται. Η παρουσία που φέρνετε στο ρόλο σας –πώς θα εμφανιστείτε, πώς θα συνδεθείτε, πώς θα μιλήσετε, πώς θα ακούσετε, πώς θα ενεργήσετε– κάθε κίνηση που κάνετε στην εταιρική ή τη θεατρική σκηνή συμβάλλει στη δημιουργία τού αποτελέσματος που θα έχετε.

Η παρουσία έρχεται από τα μέσα. Ξεκινά με μια εσωτερική κατάσταση που οδηγεί σε μια σειρά εξωτερικών συμπεριφορών. Βέβαια, μπορείτε να φορέσετε αυτές τις συμπεριφορές σαν ένα ένδυμα, αλλά μόνες τους χάνουν κάτι ουσιαστικό. Θα είναι ρηχές, κούφιες, σκέτος θόρυβος και τίποτα παραπάνω. Η αληθινή παρουσία πηγαίνει πολύ πιο μακριά από αυτές τις ρηχές, επιφανειακές προσεγγίσεις.

Όλοι έχουμε ακούσει πολιτικούς να λένε: «Αισθάνομαι τον πόνο σας», ενώ γνωρίζουμε ότι απλώς λένε αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε. Συγκρίνατε αυτό με το λόγο τού Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο», που προφανώς ξεπηδούσε από τη βαθιά πίστη που είχε και παρακίνησε μία γενιά να ανατρέψει τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές που επικρατούσαν για τετρακόσια χρόνια.

Θα πρέπει να βάλετε σε λειτουργία Ε.Σ.Α.Σ.

Για να προβάλετε την ηγετική σας παρουσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα εκφραστικά μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να επικοινωνήσετε με τους ακροατές με τους οποίους έχετε συνδεθεί, και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύνδεσης να είστε ο εαυτός σας, κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα.

Ε κφραστικότητα:
Η ικανότητα να εκφράζουμε συναισθήματα και εμπειρίες κατάλληλα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα –λέξεις, φωνή, εκφράσεις τού προσώπου, το σώμα μας– για να μεταδώσουμε ένα αξιόπιστο μήνυμα.

Σ ύνδεση με τους άλλους:
Η ικανότητα να δημιουργούμε σχέσεις με τους άλλους χρησιμοποιώντας ενσυναίσθηση, ενεργή ακρόαση και αυθεντική επαφή.

Α υτογνωσία:
Η ικανότητα να αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε, να είμαστε αυθεντικοί και να αντανακλώνται οι αξίες μας στις πράξεις και τις αποφάσεις μας

Σ τιγμή:
Να είμαστε παρόντες στη στιγμή. Η ικανότητα να ζούμε ολοκληρωτικά την κάθε στιγμή, το τώρα, και η ευελιξία να δεχτούμε και να χειριστούμε το απρόβλεπτο.

Το Ε.Σ.Α.Σ. αποτελεί ένα πλέγμα συνδέσεων που απαιτείται για τη προβολή της ηγετικής παρουσίας. Το πλέγμα αυτό αποτελείται από τη σύνδεση του ηγέτη με το παρόν, τη σύνδεση του αυθεντικού εαυτού του, τη σύνδεση με το μήνυμα που θέλει να περάσει και, τέλος, τη σύνδεσή του με το ακροατήριό του. Με αυτό το πλέγμα των συνδέσεων ασχολούμαστε στα εργαστήρια Leadership Presence και στο προσωπικό coaching που κάνουμε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη.